Het seizoen is aangebroken om je zomerbanden voor winterbanden om te wisselen of andersom? Maar wat doe je dan met de set banden die je pas het volgende seizoen weer nodig hebt? Je kunt ze tegen betaling laten opslaan in een zogeheten bandenhotel maar mocht je die kosten willen besparen, dan kun je je zomer- en winterbanden ook zelf opslaan - mits je bepaalde richtlijnen volgt. Wat zijn de adviezen voor (thuis)opslag om de levensduur van de banden zo goed mogelijk te behouden? Lees hieronder de diverse opslagmogelijkheden en de juiste methodes om je autobanden op te slaan én beschadigingen te voorkomen.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen473 woorden2.5 min gelezen
opslag autobanden
© fr.fotolia.com

Welk risico lopen autobanden in de opslag?

Ook wanneer autobanden niet gebruikt worden, verouderen ze. Bij een onjuiste opslag loop je het risico op vroegtijdige veroudering van je banden.

Het rubber van je autobanden is gevoelig voor vocht, licht, de atmosfeer en omgevingstemperatuur. Het rubber kan oxideren waardoor er barsten gevormd worden op het oppervlak van de band.

Daarnaast lopen verkeerd opgeborgen banden de kans te vervormen waardoor je ze in het ergste geval het volgende seizoen niet meer onder je auto kunt monteren.

Hoe sla je je autobanden correct op?

Om je zomerbanden of winterbanden correct op te slaan en beschadigingen te voorkomen, volstaat het opvolgen van de onderstaande 4 regels:

1. Noteer de positie van de banden bij het demonteren

Voor een optimale levensduur van je autobanden, raden we aan deze regelmatig om te wisselen tussen de voor- en achteras. De slijtage van het rubber is namelijk nooit volledig homogeen: bij voorwielaandrijving slijten de voorbanden bijvoorbeeld sneller dan de achterbanden.

Om de banden aan het begin van het volgende seizoen te kunnen wisselen, noteer je de positie van de banden op de auto bij het demonteren. Je kan bijvoorbeeld met een krijtje ‘LV’ op de zijwand van de linker voorband schrijven en ‘RV’ op de rechter voorband, enz.

Meer informatie over de na te leven regels voor het wisselen van banden

2. Reinig de banden voor je ze opslaat

Voordat je jouw zomer- of winterbanden voor het seizoen op gaat bergen, moet je controleren of ze schoon zijn: verwijder aarde, grind en overige vuildeeltjes uit de groeven en controleer of de banden volledig droog zijn om eventuele roestvorming te voorkomen.

3. Kies een schone, goed geventileerde opslagruimte

Om beschadigingen en veroudering van het rubber te voorkomen, moet je de banden in een afgesloten, droge en geventileerde ruimte met een gematigde temperatuur (10 tot 25°C) opslaan. Bescherm ze tegen direct zonlicht, slecht weer en chemische producten (oplosmiddelen, koolwaterstoffen, olie, e.d.). Om je autobanden in een zo goed mogelijke staat te houden, kun je er beschermhoezen of ondoorzichtige plastic zakken omheen doen. Verwijder de lucht uit de zakken en hoezen voordat je deze dicht maakt.

Sla je banden nooit buiten op, zelfs niet onder een afdak: het oppervlak zal verstijven waardoor er zich barsten kunnen vormen door vervuiling, ozon, UV-stralen en te grote vochtigheidsgraad- en temperatuurschommelingen.

Houd de banden ook uit de buurt van warmtebronnen en elektrische apparaten (acculader, lasapparaat, enz.) waarvan de motor mogelijk ozon uitstoot.

4. Kies de opslagstand die geschikt is voor jouw autobanden

Banden met of zonder velgen moeten op verschillende manieren worden opgeborgen:

  • Banden met velgen opslaan

Sla ze niet staand op, maar hang of stapel ze op.

regels voor opslag van banden met velgen
© rezulteo
  • Banden zonder velgen opslaan

Hang of stapel ze niet op, maar sla de banden staand op en roteer ze elke maand een beetje om de drukpunten te variëren.

regels voor opslag van banden zonder velgen
© rezulteo

 

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel