Uit welk land komt Bridgestone? Waar werd de Sumitomo groep opgericht? Lees meer over de diverse bandenfabrikanten en hun land van oorsprong. Vandaag staan de Japanse merken van autobanden in de kijker.

Door Gepubliceerd Op: juni 14, 2021Categorieën: Merken en producten415 woorden2.1 min gelezen
Japanse bandenfabrikanten
Welke Japanse bandenfabrikanten en merken autobanden bestaan er? © rezulteo

In welk land werd Bridgestone opgericht?

Bridgestone werd opgericht in 1931 in de stad Kurume in de Japanse provincie Fukuoka. De naam van de onderneming is een eerbetoon aan de oprichter Shojiro Ishibashi. Het is een letterlijke vertaling van Ishibashi van “stenen brug” of “stone bridge” naar het Engels. Het hoofdkantoor van de Bridgestone Corporation is nog altijd in Japan gevestigd. Het staat tegenwoordig in het hart van Tokio. Naast banden, produceert de fabrikant tevens golfuitrustingen, bouwmaterialen, uitrustingen voor fietsen, auto’s, vrachtauto’s, vliegtuigen, treinen en elektrische componenten.

Uit welk land komt de bandenfabrikant Sumitomo?

Om de oorsprong van Sumitomo terug te vinden, moeten we een paar eeuwen teruggaan. In 1615 richt de boeddhistische monnik Masatomo Sumitomo te Kyoto een koper verwerkend bedrijf op. De Sumitomo groep stapt pas in 1909 de bandenindustrie binnen door te investeren in de Japanse tak van Dunlop. De ‘Rubber’ activiteiten van Sumitomo lopen sterk uiteen: sportbenodigdheden zoals tennisrackets, banden voor twee- en vierwielers…

In Europa is Sumitomo bekend onder de naam van hun dochteronderneming Falken Tire. Hoewel het submerk van de groep in Duitsland wordt vervaardigd en het hoofdkantoor gevestigd is te Offenbach am Main, blijft het internationale hoofdkantoor gevestigd in Japan, waar het in 1983 opgericht werd. Het merk Falken (valk in het Duits) is een aftakking van de “Ohtsu Tire & Rubber Company”, die oorspronkelijk in Izumiotsu en tegenwoordig in Kobe gevestigd is. Het is door de jaren heen door Sumitomo opgenomen en fungeert nu als een filiaal van de groep.

Waar komt het merk Yokohama Tires vandaan?

Yokohama, opgericht in 1917 in samenwerking met BF Goodrich, is vernoemd naar de gelijknamige stad in de buurt van Tokio. 100 jaar later is de fabrikant gevestigd in het hart van de Japanse hoofdstad. Yokohama was in het begin voornamelijk gespecialiseerd in kabels. Ze hebben vervolgens hun activiteit verlegd naar rubberproducten en banden. Het bandenmerk produceert tegenwoordig ook aluminium velgen. Yokohama heeft wereldwijd zowel binnen de autosport als het voetbal, een uitmuntende reputatie opgebouwd.

Uit welk land komen de banden van het merk Toyo Tires?

De bandenfabriek Toyo Tire & Rubber werd in 1945 opgericht door het textielbedrijf Toyobo om de activiteit uit te breiden met rubberartikelen. Het hoofdkantoor bevindt zich tegenwoordig in de Japanse metropool Osaka.

Dit was het eerste deel van de rezulteo-serie ‘bandenmerken wereldwijd’. Lees ook:

deel 2 over autobanden van Britse makelij

deel 3 over Amerikaanse bandenfabrikanten

deel 4 over Chinese autobanden

deel 5 over autobanden uit India

deel 6 over Zuid-Koreaanse bandenmerken

deel 7 over merken autobanden uit Thailand

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel