Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

11 vragen-antwoorden om meer te leren over je winterbanden

Winterbanden zorgen elk jaar voor talloze vragen. Hieronder 11 vragen en de bijbehorende antwoorden om meer te leren over winterbanden en banden in de winter: spanning, rijden over sneeuw, de wetgeving, de milieu-impact, het 3PMSF symbool, M+S banden, all season banden...

Vragen-antwoorden winterbanden: spanning, wetgeving, sneeuwkettingen, prijzen, milieu, 3PMSF...

11 vragen over winterbanden: ken je alle antwoorden? © Adobe Photo

Wat is het verschil tussen winterbanden, sneeuwbanden of thermogom banden?

Er bestaat niet echt een verschil tussen deze drie types banden: het zijn allemaal winterbanden. De sneeuwband wordt ook wel alpenband of winterband genoemd. Thermogom banden zijn een synoniem voor winterbanden. Zoals de naam het al aangeeft, reageren ze beter op de koude temperaturen van het winterseizoen.

Waarom moet ik winterbanden monteren?

Winterbanden zijn van essentieel belang in streken waar de temperaturen bij het invallen van de winter dalen en waar slecht weer zoals sneeuwval of ijzel gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Ze zorgen voor een kortere remweg en verhoogde grip op natte, beijzelde of besneeuwde wegen.

2 of 4 winterbanden?

Wanneer moet ik mijn winterbanden monteren?

Heel eenvoudig, je kunt je winterbanden monteren zodra de temperaturen de 7°C naderen. De overgang op de wintertijd is ook een goed uitgangspunt om winterbanden te monteren. Winterbanden zijn namelijk efficiënt bij koud weer en bieden verhoogde remkracht en grip. In Frankrijk bestaat er geen wet op het gebied van winterbanden en is er ook geen verplichte datum voor het monteren ervan vastgesteld. Een goed uitgeruste en op winterweer voorbereide auto zorgt er uiteraard wel voor dat je veilig de weg op kunt.

Wanneer moet je winterbanden monteren?

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Het grootste verschil tussen zomer- en winterbanden is het ontwerp van de banden: ze hebben specifieke compounds en profielen om opgewassen te zijn tegen de temperatuurverschillen. Zomerbanden maken dus gebruik van rubber dat zich aan zachte temperaturen kan aanpassen. Het profiel is erop gericht goede grip te bieden op droge  wegen en de banden hebben diepe insnijdingen om het water op de weg af te voeren. De compound en het profiel van winterbanden zijn ontwikkeld om op met sneeuw, ijzel, water of ijs bedekte wegen te kunnen rijden bij lage of zelfs temperaturen onder nul: diepe groeven voor het afvoeren van water en sneeuw, talloze lamellen voor verhoogde tractie en grip. Ze staan zo garant voor optimale prestaties.

Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden? 

Kosten winterbanden meer dan zomerbanden?

Ja, winterbanden zijn uiteraard duurder dan zomerbanden. Waarom? Ze zijn vervaardigd van meer geavanceerde materialen en dus duurder. Winterbanden hebben bijvoorbeeld een specifiek profiel om op sneeuw te kunnen rijden, vergeleken met een zomerband met minder diep ingesneden lamellen. De mallen voor de productie zijn complexer dan die voor zomerbanden. Het prijsverschil, bij een gelijke snelheidsindex, varieert tussen de 10 en 20 % naargelang het merk.

Tip: je kunt een kleinere maat winterbanden onder je auto monteren of winterbanden kopen voordat het winterseizoen van start gaat en de prijzen flink omhoog gaan.

2 voordelen van een kleinere maat winterbanden ten opzichte van zomerbanden

Wat is de milieu-impact van winterbanden?

Winterbanden hebben op meerdere vlakken een impact op het milieu. Net als alle overige types banden, zijn ze vervaardigd op basis van aardolieproducten en chemicaliën. In de winter wordt er zout gebruikt om bij sneeuw en ijzel de wegen te pekelen. Er komen zo duizenden ton natriumchloride in de natuur terecht die het ecosysteem verstoren.  Als alle auto’s met winterbanden uitgerust zouden zijn, kan het gebruik van dit product drastisch teruggebracht worden.

Groene banden: zuiniger rijden en minder vervuilen

Waaraan kunnen we een winterband herkennen?

Het 3PMSF ( 3 Peak Mountain Snow Flake) symbool maakt het, vanuit een wettelijk oogpunt, mogelijk een winterband te herkennen. Dit logo, dat een sneeuwvlok en een berg voorstelt, garandeert het type band en de prestaties om op sneeuw te kunnen rijden. Het 3PMSF logo is dus een garantie bij de aankoop van winterbanden omdat de banden aan tests onderworpen worden om dit label te mogen voeren.

Welke prestaties bieden de M+S en 3PMSF winterbanden?

Winterbanden of all season banden: wat is de beste keuze?

De rijomgeving en het klimaat van de streek waar je in de winter rondrijdt zijn doorslaggevend voor je keuze. We raden het aan je auto met winterbanden uit te rusten zodra de temperaturen onder het nulpunt dalen, ongeacht of je wel of niet in de bergen woont. De all season banden zijn veelzijdige banden maar minder prestatievol dan winterbanden, met name op sneeuw en ijzel.

Welke prestaties levert een all season band in de winter?

Is het gebruik van winterbanden verplicht?

Winterbanden: waar zijn ze verplicht?

Tot welke spanning moet ik mijn winterbanden oppompen?

Hieronder lichten we toe tot welke spanning winterbanden opgepompt moeten worden:

  • Controleer allereerst de door de fabrikant van je voertuig aanbevolen druk. Deze staat over het algemeen vermeld in het autoboekje, maar tevens op een stikker op de benzineklep of op het linkerportier. Je kunt het tevens terugvinden in onze autogids.
  • Voeg 0,2 bar aan deze referentiespanning toe.
  • Pomp je banden altijd op als ze koud zijn, dat wil zeggen banden die minstens 2 uur stilgestaan hebben of minder dan 3 km (op lage snelheid) hebben afgelegd.

Welke bandenspanning in de winter?

Welke rijstijl in de winter? Adviezen voor het rijden op ijs en sneeuw in de winter

In het kort, moet je in de winter je rijstijl aanpassen en anticiperen, vooral bij met sneeuw en ijzel bedekte wegen of bij het rijden over ijs:

  • Neem een soepele en rustige rijstijl aan
  • Verlaag je snelheid en houd afstand ten opzichte van de andere voertuigen
  • Verlaag je snelheid voor bochten en trek geleidelijk op om grip te behouden
  • Schakel over op een hogere snelheid als de banden wegslippen of bij een stijgende helling
  • Ontsteek je dimlichten zodra het donker wordt.
  • Laat het rempedaal los als je tijdens het remmen de macht over het stuur verliest.

3 te vermijden fouten bij het rijden op ijs of sneeuw

LEES OOK

Aan welke kant bevindt zich de tankklep?

Aan welke kant van je auto bevindt zich de brandstoftank? Rechts of links? Als je bij het tankstation aankomt, twijfel je soms waar je moet gaan staan. Er bestaat een eenvoudig ezelsbruggetje om te weten aan welke kant zich de tank bevindt, zonder uit te hoeven stappen.

Wat staat er op het Kerst verlanglijstje van je auto?

Het is de hoogste tijd om je brief naar de Kerstman te versturen. Waarom schenk je, voor de verandering en als je geen speciale wensen hebt, geen kerstcadeau rond het thema banden aan je auto? Hieronder de cadeautips van rezulteo om inspiratie op te doen...

rezulteo lanceert de nieuwe versie van zijn website in Turkije en Polen

6 en 8 jaar na het lanceren van de websites in Turkije en Polen, steekt rezulteo deze in een nieuw jasje. Deze 2.0 versie van de website is innovatiever en gebruikersvriendelijker.

Het Europese bandenplatform rezulteo nu ook op Rastreator.com

rezulteo ‘versterkt zijn banden’ met de algemene Spaanse vergelijker Rastreator.com door deze zijn tool voor het vergelijken van bandenprijzen aan te bieden.