Het Duitse blad Gute Fahrt heeft 10 zomerbanden in de maat 225/40 R18 en 2 overige banden voor velgdiameters van 17 en 19 inch getest en met elkaar vergeleken.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen844 woorden4.3 min gelezen
De beste zomerbanden volgens Gute Fahrt, bandentest 2019
Gute Fahrt presenteert de beste zomerbanden (©) fr.fotolia.com

Een specifieke test

12 onder een Volkswagen Golf geteste banden. De nieuwe vergelijkende bandentest van Gute Fahrt heeft veel weg van een klassieke bandentest. Maar het Duitse blad voegt een extra dimensie aan deze test versie 2019 toe. Hij vergelijkt namelijk niet alleen 10 banden in de aangekondigde maat 225/40 R18, maar tevens 2 Pirelli P Zero banden in de maten 225/45 R17 en 225/35 35 R19. Het tijdschrift geeft zo een nieuwe twist aan de test om de prestaties van banden met verschillende diameters in dezelfde situaties te kunnen analyseren.

De tests van Gute Fahrt leggen voornamelijk het accent op korte remwegen en de prestaties op natte wegen. Het Duitse blad vergelijkt niet de snelheid op circuit van de diverse banden maar onderstreept wel weer het subjectieve comfort van de banden.

Geen enkele band valt uit de toon

Ondanks het grote aantal door Gute Fahrt geteste banden, heeft geen enkele band kritische minpunten.

De in 19 inch geteste Pirelli P Zero biedt het meest efficiënte rijgedrag op droge wegen en de snelste stuurreacties in bochten. Vanwege het geringe rijcomfort, de lage weerstand tegen aquaplaning en de hoge prijs krijgt deze band echter de laagste score van de test. Hij krijgt toch de beoordeling ‘goed’  toegekend door het Duitse blad.

Hetzelfde geldt voor de banden Vredestein Ultrac Vorti en Falken Azenis FK510 die dezelfde plaats delen. De eerste biedt efficiënt rijgedrag op zowel droge als natte wegen. Maar door de hoge rolweerstand, het geringe comfort en de lange remafstanden op natte wegen kan hij niet hogerop klimmen. Deze zwakke punten zijn tevens van toepassing op de Falken band, die ook nog eens een lichte neiging tot oversturing heeft op natte wegen. Hij heeft echter wel korte remafstanden op natte wegen.

De Apollo Aspire XP biedt hoogwaardig comfort en een lage rolweerstand. De goede rijprestaties worden helaas overschaduwd door de hoge remafstanden op de diverse testoppervlakken.

De Bridgestone Turanza T005 en Pirelli P Zero PZ4 (225/40 R18) delen de 7e plaats van het klassement. De Bridgestone band behaalt goede resultaten dankzij het hoogwaardige comfort en de lage rolweerstand. Hij wordt echter afgestraft door de ietwat langere remwegen vergeleken met de beste banden. Dit in tegenstelling tot de Pirelli P Zero PZ4 die de kortste remwegen op droge wegen heeft en de 2e plaats op natte wegen haalt. Ondanks de goede resultaten bij het rijden op dit oppervlak, heeft hij slechts een geringe weerstand tegen aquaplaning met name in bochten.

6 ‘sterk aanbevolen’ banden

De gloednieuwe Nokian PowerProof, die we afgelopen jaar getest hebben in Portugalis voornamelijk op natte wegen volledig op zijn gemak. De korte remafstanden en de weerstand tegen aquaplaning zorgen voor een hoogwaardig prestatieniveau tijdens het rijden. Volgens het Duitse blad gaat dit echter wel ietwat ten koste van het comfort. Deze eigenschappen kunnen we tevens terugvinden bij de Hankook Ventus S1 evo2 die daarnaast ook nog eens gunstig geprijsd is.

De Dunlop SportMaxx RT2 is beter bestand tegen aquaplaning. Het hoogwaardige comfort en de korte remafstanden wisten Gute Fahrt te overtuigen. Het blad constateert geen minpunten voor deze band die een tamelijk correcte prijs-kwaliteitverhouding heeft.

De Pirelli P Zero in de maat 225/45 R17 pakt een plaats op het podium van deze vergelijkende test dankzij zijn globale rijprestaties op natte wegen. Hij biedt uiterst korte remafstanden en optimaal comfort op zowel droge als natte wegen. Door de ietwat hoge rolweerstand en het correcte maar niet uitzonderlijke rijgedrag op droge wegen kan hij niet hogerop klimmen.

De Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 bevestigt zijn goede resultaten uit de voorgaande recente tests. Hij komt als beste uit de best bij de remtest op natte wegen en is goed bestand tegen aquaplaning. Ondanks zijn goede rijgedrag op alle oppervlakken heeft hij een lichte neiging tot oversturing op natte wegen.

Volgens Gute Fahrt is de Continental PremiumContact 6 zonder twijfel de beste zomerband van 2019 Het Duitse blad onderstreept dat deze band de meest evenwichtige prestaties biedt met uitmuntend rijgedrag en zeer korte remafstanden op zowel droge als natte wegen heeft. Het enige kleine minpunt: de rolweerstand, die iets hoger ligt dan gemiddeld maar die het de band er niet van weerhoudt de eerste plaats op zijn naam te schrijven.

Band Klassement Plus- en minpunten
Continental PremiumContact 6 1 Hoogwaardige evenwichtige prestaties
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 2 Korte remafstand op natte wegen, neiging tot oversturing
Pirelli P Zero (17”) 3 Het beste rijcomfort
Dunlop SportMaxx RT2 4 Goede weerstand tegen aquaplaning.
Hankook Ventus S1 evo2 5= Uiterst evenwichtige band
Nokian PowerProof 5= Zeer goed rijgedrag op natte wegen, middelmatig comfort
Pirelli P Zero PZ4 7= Zeer goed op droge wegen, lage weerstand tegen aquaplaning
Bridgestone Turanza T005 7= Ietwat lange remweg, goed rijgedrag
Apollo Aspire XP 9 Enigszins lange remweg, lage rolweerstand
Falken Azenis FK510 10= Korte remafstand op natte wegen, ondersturing op natte wegen
Vredestein Ultrac Vorti 10= Lange remwegen op natte wegen, goed rijgedrag
Pirelli P Zero (19”) 12 Weinig comfort, snelle stuurreacties

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel