Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Falken Tyre ontwikkelt een chip waarmee de door de banden opgewekte energie opgevangen kan worden

De Japanse fabrikant Falken Type werkt een technologie uit om de door de rotatie en de vervorming van de banden opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken.

Falken banden energie

© rezulteo

Zijn de banden de accu van de toekomst?

Beeld je eens in dat je banden een energiebron voor je auto kunnen zijn. De Japanse gigant Sumitomo Rubber Industries, het moederbedrijf van de fabrikant Falken, kwam op dit bijzondere maar ingenieuze idee. De onderneming heeft een chip ontwikkeld waarmee de door de bewegingen van de band opgewekte statische elektriciteit opgevangen en naar de diverse uitrustingen van de auto verdeeld kan worden. De aan de binnenzijde van het bandkarkas bevestigde chip met de naam ‘Energy Harvester’ maakt deel uit van het ontwikkelings- en onderzoeksprogramma van Sumitomo. Het heeft tot doel de verkeersveiligheids- en milieuprestaties van zijn producten te verbeteren.

Deze samenwerking tussen Falken en professor Hiroshi Tan van de universiteit van Kansai Universiteit te Osaka in Japan maakt het mogelijk voldoende elektriciteit terug te winnen om randapparatuur zoals de TPMS -  bandenspanningssensoren - te laten werken zonder de accu te gebruiken. Dit is met name goed nieuws voor elektrische voertuigen die er altijd op uit zijn de autonomie te verhogen en zo een alternatieve energiebron kunnen aanboren.

Deze chip is nog een prototype stadium maar zal weldra in het echt toegepast kunnen worden. Het Japanse Agentschap voor Wetenschap en Technologie heeft namelijk onlangs zijn steun aan dit project toegekend en zal Sumitomo en Falken helpen bij de uitvoering ervan.

Falken energy harvester

© Falken

LEES OOK

Covid-19: Michelin gaat 1 miljoen herbruikbare maskers per week produceren

Industriegiganten komen in actie tegen het coronavirus. Michelin heeft aangekondigd dat 10 van zijn Europese fabrieken deelnemen aan de strijd door FFP1 en FFP2 maskers te produceren en te leveren.

Goodyear onder de Lexus LF-30: een band om de motor te koelen tijdens het rijden

De Autosalon van Genève 2020 was opnieuw de gelegenheid om innovatieve projecten voor de mobiliteit van morgen te presenteren. Tijdens dit evenement werd de elektrische concept car Lexus LF-30 onthuld. Deze is uitgerust met vier Goodyear conceptbanden ontworpen om de innovatieve eigenschappen van deze luxe auto te ondersteunen.

Auto in een ander jasje à la Pirelli en Junya Watanabe tijdens de Parijs Fashion Week

Kleding dragen van vermaarde bandenmerken is in. Pirelli en de modeontwerper Junya Watanabe Man hebben hun nieuwe herfst-winter collectie voor 2020, bestaande uit vier modellen, gepresenteerd tijdens de Parijs Fashion Week. Een gedurfde lijn die vintage mode met autosport combineert.

Op welke manier dragen de bandenmerken bij aan de strijd tegen klimaatverandering?

De milieuproblematiek raakt iedereen en bedrijven en consumenten zoeken dan ook ecologische en duurzame oplossingen om de schade zoveel mogelijk te beperken. De bandensector ontsnapt hier niet aan. Bij het produceren van banden wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en chemische grondstoffen. Afgedankte banden vereisen een omvangrijk recyclingproces, als deze al niet in de natuur worden gedumpt. Hoe kunnen de fabrikanten hun ecologische voetafdruk verkleinen? Hoe zetten bandenfabrikanten zich in voor een duurzame, groene groei?