Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Falken Tyre ontwikkelt een chip waarmee de door de banden opgewekte energie opgevangen kan worden

De Japanse fabrikant Falken Type werkt een technologie uit om de door de rotatie en de vervorming van de banden opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken.

Falken banden energie

© rezulteo

Zijn de banden de accu van de toekomst?

Beeld je eens in dat je banden een energiebron voor je auto kunnen zijn. De Japanse gigant Sumitomo Rubber Industries, het moederbedrijf van de fabrikant Falken, kwam op dit bijzondere maar ingenieuze idee. De onderneming heeft een chip ontwikkeld waarmee de door de bewegingen van de band opgewekte statische elektriciteit opgevangen en naar de diverse uitrustingen van de auto verdeeld kan worden. De aan de binnenzijde van het bandkarkas bevestigde chip met de naam ‘Energy Harvester’ maakt deel uit van het ontwikkelings- en onderzoeksprogramma van Sumitomo. Het heeft tot doel de verkeersveiligheids- en milieuprestaties van zijn producten te verbeteren.

Deze samenwerking tussen Falken en professor Hiroshi Tan van de universiteit van Kansai Universiteit te Osaka in Japan maakt het mogelijk voldoende elektriciteit terug te winnen om randapparatuur zoals de TPMS -  bandenspanningssensoren - te laten werken zonder de accu te gebruiken. Dit is met name goed nieuws voor elektrische voertuigen die er altijd op uit zijn de autonomie te verhogen en zo een alternatieve energiebron kunnen aanboren.

Deze chip is nog een prototype stadium maar zal weldra in het echt toegepast kunnen worden. Het Japanse Agentschap voor Wetenschap en Technologie heeft namelijk onlangs zijn steun aan dit project toegekend en zal Sumitomo en Falken helpen bij de uitvoering ervan.

Falken energy harvester

© Falken

LEES OOK

Conti CARE: de Continental conceptband van morgen

De Duitse fabrikant Continental was aanwezig op de IAA autobeurs te Frankfurt. Hij presenteerde zijn innovatieve conceptband die gelinkt is aan een geconnecteerde velg voor een optimaal beheer van de mobiliteit.

Michelin als virtuele bandenleverancier in het Gran Turismo Sport videospel

De Franse bandenfabrikant Michelin heeft een samenwerking met Sony en PlayStation aangekondigd om de officiële partner voor de bandentechnologie in het racespel Gran Turismo te worden.

Toyo Tires lanceert zijn eerste Europese R&D center

De Japanse fabrikant Toyo Tires heeft de opening van een nieuw Onderzoeks- en Ontwikkelingscenter in Duitsland bekend gemaakt. Dit is het eerste technische center van het merk in Europa.

Autofabrikanten groepen en de bijbehorende bandmarkeringen

In dit artikel biedt rezulteo je een overzicht van de grootste groepen autofabrikanten en hun eventuele specifieke bandmarkeringen.