Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Nokian Tyres rust het eerste zelfrijdende voertuig uit voor elk seizoen

De Finse bandenfabrikant Nokian Tyres heeft een samenwerking onthuld voor een nieuw type zelfrijdende bussen. Deze zijn ontworpen om zelfs bij extreem winterweer te kunnen rijden.

Pendelbus Gacha banden Nokian Hakkapeliitta

De Finse bandenfabrikant Nokian Tyres heeft zijn samenwerking met Sensible 4 en Muji voor het uitrusten van de zelfrijdende pendelbus Gacha aangekondigd © Nokian Tyres

Gacha, de eerste zelfrijdende all season bus

De winterbandenspecialist Nokian wil de zelfrijdende auto’s van morgen uitrusten. Sterker nog: de fabrikant heeft een samenwerking aangekondigd met de ondernemingen ‘Sensible 4’ en ‘Muji’, die hun nieuwe - tegen alle weersomstandigheden opgewassen - type vervoer onthuld hebben. Deze zelfrijdende pendelbus met de naam ‘Gacha’ kan tot 16 personen vervoeren op een snelheid van 40 km/uur. Hij voert gedurende de gehele lente proeftesten uit in Helsinki, Finland. De kans bij uitstek voor Nokian om zijn extra stevige Hakkapeliitta R3 winterbanden zonder spijkers aan te bieden om het voor dit voertuig vereiste veiligheidsniveau te garanderen. De Gacha pendelbus met een futuristisch ontwerp is ongevoelig voor wisselende weersomstandigheden en kan ongeacht het weer rondrijden. Nokian was zowel vanwege de hoogwaardige prestaties als de geografische nabijheid een voor de hand liggende keuze.

Pendelbus Gacha banden Nokian Hakkapeliitta interieur

Het interieur van de met Nokian banden uitgeruste pendelbus Gacha © Nokian Tyres

“We wilden een zelfrijdende bus ontwerpen die zelfs bij slecht weer op betrouwbare wijze functioneert. De zware omstandigheden vereisen veel van de interface tussen het voertuig en de weg. De Nokian Hakkapeliittas banden waren een logische keuze en vormen een perfecte aanvulling op ons systeem”, aldus Harri Santamala, CEO van Sensible 4.

In de Finse poolstreek ligt het vermaarde Nokian “White Hell” testcentrum te Ivalo, met 200 dagen vrieskou per jaar. Een ideale plek om te testen of de pendeldienst is bestand tegen regen- en sneeuwval die maar al te vaak het rijden van dit soort voertuigen verhindert. Met de door Nokian geleverde banden, laat de zelfrijdende Gacha zich in ieder geval niet door het weer afschrikken.

Na Helsinki, wordt Gacha in de lente in drie overige Finse steden ingevoerd alvorens in het hele land te gaan rijden dankzij de ontwikkeling en uitbreiding van het wagenpark vanaf 2021.

Pendelbus Gacha autobanden Nokian Hakkapeliitta zijkant

De pendelbus Gacha kan, dankzij de Nokian Hakkapeliitta R3 banden, bij alle weersomstandigheden rijden © Nokian Tyres

LEES OOK

Nokian SnapSkan viert de miljoenste scan

De door Nokian Tyres ontworpen digitale SnapSkan bandenanalyseservice heeft in mei de 1 miljoen bandenscans bereikt. De resultaten van deze in Finland uitgevoerde scans wijzen uit dat 10% van de Finse bestuurders met banden rijden die in een gevaarlijke staat verkeren.

Enliten: Bridgestone technologie voor groenere banden

De Japanse bandenfabrikant Bridgestone heeft zijn nieuwe ‘Enliten’ technologie voor groenere banden onthuld. Deze maakt het mogelijk de rolweerstand, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot tot 20% te verlagen.

Pirelli en Puma ontwerpen op racesport geïnspireerde schoen

De Italiaanse fabrikant Pirelli heeft een model schoenen onthuld dat is ontworpen in samenwerking met het merk Puma. Het resultaat: een op Pirelli banden en de racesport geïnspireerde Replicat-X model dat een aanvulling vormt op de Pirelli Design collectie.

Nokian Tyres zet zich in voor groenere banden

De Finse fabrikant Nokian Tyres zet zijn beste beentje voor om “groenere” en dus milieuvriendelijkere banden te ontwerpen. De vernieuwingen moeten het mogelijk maken om - op Europees niveau - miljoenen liters brandstof te besparen.